Βήματα για την ορθή καταγραφή τετραγωνικών στον Δήμο

Βήματα για την ορθή καταγραφή τετραγωνικών στον Δήμο

Σύμφωνα με τη νέα νομοθετική διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή, παρέχεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες κτίσματος, ή οικοπέδου που δεν το έχουν δηλωμένο στον οικείο Δήμο καθώς και σε αυτούς που έχουν μεν δηλώσει το ακίνητο τους στον Δήμο αλλά με μικρότερο εμβαδό από το πραγματικό, να υποβάλουν δήλωση με διορθωμένο Ε9, με τα πλήρη και ορθά στοιχεία των επιφανειών όλων των ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων χωρίς την επιβολή προστίμων για το παρελθόν και χωρίς αναδρομικές χρεώσεις πολλών ετών. Οσοι προσέλθουν οικειοθελώς στους Δήμους μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020 και δηλώσουν τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα των κτισμάτων τους, δεν θα επιβαρυνθούν με αναδρομικά πρόστιμα και δημοτικά τέλη όπως πχ το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π.).

Η πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε ως ιδιοκτήτες για την ορθή καταγραφή του ακινήτου μας είναι:

  1. Αναζήτηση της οικοδομικής άδειας ή/και άλλου εγγράφου νομιμότητας του κτιρίου στο αρχείο της οικείας Πολεοδομίας (νομιμοποίηση με νόμο Τρίτση, εξαίρεση από κατεδάφιση, ρύθμιση με Ν.3843/2010, Ν.4014/2011, Ν.4178/2013, Ν.4495/2017 κλπ).
  2. Για τα οικόπεδα ή αγροτεμάχια για τα οποία δεν υπάρχει ακριβής καταμέτρηση των τετραγωνικών απευθυνόμαστε σε μηχανικό για την σύνταξη σύγχρονου τοπογραφικού διαγράμματος εξαρτημένου στις συντεταγμένες του Εθνικού Κτηματολογίου ΕΓΣΑ ’87. 
  3. Σε περίπτωση ύπαρξης αυθαιρεσιών τακτοποιούμε τα αυθαίρετα τμήματα του ακινήτου (πατάρια, κλείσιμο ημιυπαίθριου, αποθήκη, υπόγειες στάθμες, δώμα κλπ), ώστε να μπορέσουμε να δηλώσουμε τα επιπλέον τετραγωνικά στη συνέχεια.
  4.  Ελέγχουμε και διορθώνουμε τα τετραγωνικά μέτρα της οικοδομής που δηλώνουμε στο Ε9, ώστε να ταυτίζονται με τα τετραγωνικά που αναγράφονται στο έντυπο της Οικοδομικής Άδειας και της Δήλωσης Τακτοποίησης σε περίπτωση ύπαρξης αυθαιρεσιών.
  5.  Διορθώνουμε στον Δήμο, προσκομμίζοντας το νέο Ε9 τα επιπλέον έως τώρα «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα των κτισμάτων, μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2020 με απαλλαγή δημοτικών φόρων και τελών.

Τα έγγραφα που πρέπει να καταθέσουμε στον Δήμο για τα επιπλέον τετραγωνικά είναι:

  1. Φωτοαντίγραφο συμβολαίου ιδιοκτησίας του ακινήτου
  2. Πρόσφατο Ε9
  3. Πρόσφατο λογαριασμό ρεύματος (σε περίπτωση ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου)
  4. Φωτοαντίγραφο οριστικής υπαγωγής (σε περίπτωση που υπάρχει τακτοποίηση τετραγωνικών μέτρων).

Για οποιαδήποτε ερώτηση μπορείτε να απευθυνθείτε στο info@mixanikos@athina.gr ή στο τηλέφωνο 2114108831.